Maha Shivaratri festival in Nepal

Mijn eerste festival in Nepal – Maha Shivaratri

Nepal kent vele festivals en één van de belangrijkste is Maha Shivaratri. Het was het eerste festival dat ik meemaakte in Nepal, ik was diep onder de indruk.

Maha Shivaratri wordt ook wel eens de Grote Nacht van Shiva genoemd. En die naam zegt het eigenlijk al: tijdens deze feestdag wordt de hindoeïstische god Shiva geëerd. Shiva is het hoogste goddelijke wezen in één van de tradities van het Hindoeïsme. Samen met Brahma en Vishnu vormt hij de ‘Trimurti’ van schepper-instandhouder-vernietiger. Shiva is de vernietiger. De lingam is het symbool, waarmee Shiva vereerd wordt. De yoni is dat van zijn echtgenote Parvati. Vaak zie je ze samen bij tempels staan.

Eén van de redenen dat ik iets terug wilde doen voor Nepal, is dat ik ervaarde dat de Nepalese mensen die ik ontmoette zo lief waren. Niet alleen voor mij terwijl ze me nauwelijks kende, maar ook voor elkaar en voor hun minder bedeelde medemens. Tijdens het festival Maha Shivaratri werd de dag dan ook gestart met het geven aan mensen die op straat leven. Wij deelden zelfgemaakte maaltijden uit, maar ook zag ik dat er kleding of geld gegeven werd om na het festival te kunnen besteden. Na het uitdelen bezochten we zelf een tempel.

In de middag was het tijd voor een feestje. Met z’n allen de berg op naar Pumdikot, waar destijds een grote tent was neergezet. Bij binnenkomst kon er gedoneerd worden voor toekomstige projecten, zoals het aanleggen van een trottoir of het bouwen van een muur. Als ik het goed heb begrepen, werd degene die het meest doneerde geëerd op een podium. In de tent waren veel mensen, het hele dorp was uitgelopen. Overal vrolijkheid, muziek en dansende mensen. Maar ook voor een hapje en een drankje was gezorgd. Jong en oud deed mee.

Nadat we uit gedanst waren gingen we naar huis, om ons op te maken voor het laatste deel van het festival. Onderweg werden er bij een een kraampje bamboestokken gekocht. Daar zou later op de avond in het donker vuur mee gemaakt worden. Toen het eenmaal donker was, waren er op verschillende plekken vuren aangestoken. We zochten een mooi vuur op en plaatsten onze stokken erbij. Wat ik niet had bedacht, is dat het niet alleen bij vuur bleef. Op een gegeven moment werden de half brandende bamboe stokken uit het vuur gehaald en werd ermee op de grond geslagen. Een harde knal dat dit gaf! Net vuurwerk. Dat, een alcoholische versnapering en een soort van deegbal waar hennep in verwerkt was (niet iedereen dronk en at mee) en het feestje was compleet.

Dit jaar wordt Maha Shivaratri op 1 maart gevierd.

Melanie