2 v.d. 52 Blog Lezing

Delen is vermenigvuldigen dan maak je pas het verschil!

En zo begin je ergens in oktober 2016 met een vriend aan een reis naar Nepal. Niet wetende wat er op je pad komt, niet wetende wat dit met je gaat doen. Ontstaan uit een groot gevoel van onvrede en desinteresse om een willekeurig goed doel te steunen. Al denkend en wetend dat een groot deel van jouw geschonken bedrag niet terecht komt waar het hoort. Maar ook omdat ik niet meer geraakt werd door alle ellende die om ons heen in de wereld (maar ook in je eigen omgeving) plaatsvindt. Steeds vaker betrapte ik mezelf op het ver-van-mijn-bed gevoel en dit conflicteerde in mij. Wat ga ik doen? Lekker zo doorleven in de wetenschap dat ik het toch wel goed heb, of ga ik het proberen om te draaien. Ja dat ga ik doen! Ik wil ondernemen of ik zelf ergens tot dienst kan zijn, daar was ik immers ook ondernemer voor. Ik wil weer geraakt worden! De confrontatie aangaan met de ellende in plaats van het mijn verdere leven proberen te ontwijken en lekker 40 uur in de week bezig zijn met de zogenaamde belangrijkheid. En zo vertrok ik met vriend Bobby naar Nepal. 


Wijtze Velema

Wijtze Velema – Simpelweg haal ik de meeste energie uit het wat voor iemand anders kunnen betekenen. Zowel dichtbij als ver weg. Een bezoek aan het zeer kansarme Haripur heeft mijn hart geraakt en gestolen. Het besef dat we hier nu daadwerkelijk iets betekenen voor de omgeving en inmiddels ruim 150 kinderen geeft onbetaalbare energie.


Deze reis bracht ons in Haripur

Om een lang verhaal kort te maken… Deze reis bracht ons in Haripur (Sarlahi District) in het uiterste zuid-oosten van Nepal. Het moest zo zijn, hier werden we geraakt. Geraakt door de immense ellende maar ook door de prachtmens die hier leefde. Ik kwam en kom er nog steeds niet van los waarom diepe armoede vaak zulke mooie mensen maakt. Dankbaar voor wat ze hebben en krijgen. Dankbaar voor wie ze zijn en worden. Daar wil ik bij horen, daar wil ik helpen! Ik wil me één van hun voelen! En nu, kijk eens. Er staan inmiddels onder andere drie scholen waar de kinderen geschoold worden. En nee, vergelijk dit niet met onze scholen in Nederland…

Het zaadje is geplant, een toekomst is onderweg

Maar het zaadje is geplant, een toekomst is onderweg. Daar waar er amper drinkwater was, scholing geen naam mocht hebben is de situatie sterk verbeterd. Dus ja, het doet er toe wie je bent en wat je doet. Dit gevoel krijgen de kinderen nu mee en dit gevoel is bij mij ook duidelijk binnengekomen. Als stichtingsbestuur kunnen we zeggen dat elke gedoneerde euro daar gebracht wordt waar het hoort. Met een immens betrokken gevoel omarmen we Haripur en laten we het nooit meer los. En nee, we gaan daar geen evenbeeld neerzetten van onze westerse wereld. We willen immers dat de prachtmens daar blijft bestaan en niet vervuild wordt. Wat we wel willen is ze helpen om een menselijk bestaansrecht op te bouwen. Kinderen onderwijs bieden en de hygiëne ter plekke verbeteren. Door onze kennis te delen. En dat doen we en zijn we ontzettend dankbaar voor!

Kennis delen, dat benoemde ik net hierboven. De uitspraak “delen is vermenigvuldigen” lijkt zo vanzelfsprekend. Maar het daadwerkelijk delen van succes, dat maakt het pas rond en af. Niet bij je houden, maar met trots vertellen dat iedereen een verschil kan maken, een positief verschil.

Lezingen! Dat doe ik enorm graag!

Vanuit dit oogpunt verzorg ik lezingen. Dat doe ik enorm graag! Ik vertel hierbij graag over onze bouwstenen van succes. Vertel graag over het gehele traject. Dus ben je geïnteresseerd dan kom ik graag vertellen. Delen is vermenigvuldigen, dan maak je pas het verschil!

Interesse in een lezing? Mail naar info@2vande52.nl

Wijtze Velema

2 v.d. 52 Blog Lezing
2 v.d. 52 Blog Lezing