2 van de 52 Haripur Scholen

Al die schoolgebouwen. Hoe zit dat precies ?

Van Stichting 2vande52 weten we dat ze een schooltje hebben in Nepal. Maar we horen steeds vaker van andere gebouwen. Wat is er precies gaande? Rob Degreef legt uit:

Het eerste gebouwtje dat we in 2016 bezochten mocht die naam niet eens dragen. 4 palen met een dak van stro, verlicht door een paar giftige paraffine lampen. Dat was het wel. We zijn hier gestart met het bouwen van een echt schoolgebouw. Deze basisschool heet Indrapur. Op hetzelfde terrein is 2 jaar later een 2e gebouw geplaatst. Wel hebben er inmiddels 3 lagere schoollokalen en een kleuterschool, waar plm 140 kinderen les krijgen van 5 docenten.

Onthulling van de kleuterschool in 2021
Indrapur Basisschool

Het 2e gebouw is het EduKick schoolgebouw. Een klein lokaal vlakbij de steenfabriek. Hier werd pro-deo lesgegeven door Gunjan onder slechte omstandigheden. Echter dit voorkwam dat de kinderen mee moesten te werken in de steenfabriek. Dit project hebben we geadopteerd. Het gebouw is opgeknapt, we hebben er schoolbanken geplaatst en boeken gekocht en we voorzien samen met de Chaudhary-familie ook in schoolmaaltijden.

EduKick schoolgebouw

Het 3e gebouw wordt momenteel (in april 2022) afgebouwd. Dit wordt een middelbare school genaamd Shree Sharwan. De kinderen van de Indrapur school kunnen hier terecht voor middelbaar beroepsonderwijs. We hopen dat de kids daar door kunnen groeien tot bijv fietsenmaker, kapper, tuinder of winkelier (zowel de jongens als de meisjes). Binnenkort is het eerste lokaal klaar en we verwachten over 2 jaar 3 lokalen en een kantoor te hebben.

Shree Sharwan middelbare school

Het 4e en voorlopig laatste gebouw wordt momenteel gebouwd in het armste deel van Haripur, Little Africa genaamd. Op de Sunshine Day School gaan Dalit-kinderen les krijgen, kinderen die normaliter geen geld of middelen hebben om naar school te komen. Ook daar hopen we maaltijden aan te kunnen bieden en we gaan proberen om ook deze kids tot door te laten stromen naar een middelbare school.

Sunshine Day School
Sunshine Day School